Prowadzący program Łukasz Modelski, z wykształcenia historyk sztuki i kultury średniowiecza, z zawodu redaktor, wieloletni wiceszef „Twojego Stylu”, autor książek o historii kuchni, zabierze widzów w niezwykłą, kulinarną podróż. Z perspektywy dawnych przepisów i kompozycji smaków opowie o niezwykłej historii dynastii, która trwale wpisała Polskę w europejską historię.
Jagiellonowie czerpali zarówno z bogactwa ziem, którymi władali, jak i z tradycji kulinarnych europejskich mocarstw. Cesarstwo Rzymskie, Węgry, Czechy, Bałkany, Mołdawia, Besarabia, Litwa, Zaporoże, Ruś, Kurlandia, Inflanty, Italia, Francja i Hiszpania miały wpływ na kulturę kulinarną państwa Jagiellonów. Potrawy, często wyrafinowane i niezwykłe, które jadano na Wawelu, nie pasują do wyobrażeń średniowiecznych uczt. To kuchnia pełna finezji, owoców, warzyw, zup, wypieków. Bogactwo aromatów „Kuchni Jagiellonów”, w której pobrzmiewają nuty węgierskie, tureckie, orientalne, a także swojskie ze wschodnich rubieży Rzeczpospolitej tworzy niezwykłą mapę historii Polski, międzynarodowych kontaktów handlowych, wojen, podbojów i salonowych negocjacji.
(1) Facebook Facebook
W pierwszym odcinku programu „Królowa Jadwiga – kuchnia europejskiej arystokracji”, Łukasz Modelski ugotuje wykwintną polewkę z drobiu z cynamonem, flaki godne królewskiego stołu, a na deser przygotuje pudding ryżowy na mleku migdałowym. Takie smaki europejskiej arystokracji w polskiej kuchni zagościły na Wawelu, dzięki córce króla Ludwika Węgierskiego i prawnuczce Władysława Łokietka – Jadwidze.
Nowy cykl „Kuchnia Jagiellonów” w TVP Historia - Telewizja Polska SA
Kuchnia Jagiellonów - Moskwa, Krym i Karaimi, odc. 8 (program online) - Vod.tvp.pl - Telewizja Polska S.A. Facebook
Komentarze
Prześlij komentarz